El colesterol

8 nov. 2020

Què en saps del colesterol?

El colesterol, un tema important que sabem que molts us pregunteu i teniu dubtes.

Saps què són el colesterol HDL i LDL o el colesterol "bo" i "dolent"? Saps perquè s'anomenen així i distingir-los?

Sempre hem sentit a dir que tenir alts nivells de colesterol pot ser problemàtic per a la nostra salut i que els hem de vigilar. Però sabies que la falta de colesterol també pot ser un problema?

Avui t'expliquem què és, perquè és important per al nostre organisme i perquè en diem colesterol "bo" i "dolent".

Comencem pel principi, què és el colesterol?

El colesterol és un tipus de grassa imprescindible per al correcte funcionament del nostre organisme i es presenta en grans quantitats al cervell, a la medul·la espinal, al fetge i al pàncrees. El podem obtenir de manera endògena -és a dir, produït pel nostre fetge de manera natural- o de manera exògena -ingerit a través de l'alimentació- . La seva funció principal és transportar els lípids o greixos. Com us dèiem, és imprescindible per a la vida per les seves nombroses funcions:

-  Estructural: el colesterol és un component molt important de les membranes plasmàtiques dels animals (en general no existeix en els vegetals).

- És precursor de la Vitamina D: essencial en el metabolisme del Calci.

- És precursor de les hormones sexuals com la progesterona i els estrògens: Si no hi ha colesterol, la fertilitat disminueix.

El Colesterol HDL i LDL, els tipus de colesterol

Realment, de tipus de colesterol només n'hi ha un, però el podem classificar en dos tipus segons la seva densitat. Segurament la gran majoria dels que ens esteu llegint haureu sentit a parlar del colesterol "bo" i el colesterol "dolent". Coneguts científicament com HDL (colesterol d'alta densitat) i LDL (colesterol de baixa densitat) respectivament. Però perquè un es considera bo i l'altre dolent?

Per entendre-ho, primer hem de saber que el colesterol. Al tractar-se d'una substància grassa, no es pot moure "tota sola" per medis aquosos -en aquest cas, la sang-, de manera que el seu transport es fa a partir de les lipoproteïnes, unes molècules o "vehicles" transportadores de grasses.

A partir d'aquí, distingim entre el colesterol HDL i LDL:

- LDL o "Low-Density Lipoprotein": Transporta el colesterol del fetge a través de la sang i nodreix les cèl·lules i els teixits perifèrics de l'organisme segons necessitat. Si hi ha excés de colesterol a la lipoproteïna o "vehicle", aquest colesterol "cau" i s'acumula a les artèries.

- HDL o "High-Density Lipoprotein": Recull l'excés de colesterol de la sang, el sobrant, i el retorna al fetge, que el re transforma o l'elimina. Tenir uns valors alts de HDL no resulta perjudicial, sinó que significa que el cos elimina molècules de colesterol sobrants en la sang amb més facilitat.

La suma d'aquestes dues fraccions de colesterol en circulació a la sang és el resultat del "colesterol total" que apareix quan ens fem un anàlisis de sang.

En termes generals i segons el laboratori on fem els anàlisis, es recomana que aquest valor no superi els 200-230mg/dl. Tot i que el que realment interessa és conèixer la proporció de colesterol LDL i HDL, estant en nivells més baixos l'LDL, i en nivells més alts l'HDL.

Fonts de colesterol i perquè no es recomana eliminar-lo del tot de l'alimentació

Com us dèiem al començament de l'article, el colesterol no és un nutrient essencial perquè el nostre propi organisme és capaç de generar-lo per si sol a través del fetge. Tot i això, s'aconsella no eliminar-lo de l'alimentació per evitar possibles efectes adversos o "rebot". Existeix la possibilitat que les persones que eliminin de manera extrema la ingesta de colesterol a través dels aliments, tinguin nivells de colesterol elevats. I això com és possible? Pensareu.

Doncs per això: El cos en necessita per realitzar les funcions descrites anteriorment, de manera que si no s'ingereix, el fetge en produirà la quantitat necessària, podent provocar així algun desordre genètic o metabòlic.

En el cas de tenir el colesterol "dolent" elevat, la millor solució sempre passa per escollir una bona alimentació. Millorar els nostres hàbits per tal que siguin més saludables i, si cal, demanar ajuda als professionals del sector.

Nosaltres us deixem uns quants consells:

- Reduir i moderar el consum d'aliments amb greixos saturats (que augmenten l'LDL): aliments ultra processats com la brioixeria, carn processada o vermella, embotits, marisc vermell, mantegues...

- Augmentar la ingesta d'aliments que ens aportin greixos insaturats (que ajuden en l'augment de l'HDL i en la reducció de l'LDL): peix, oli d'oliva verge extra, fruits secs, alvocat...

- Augmentar el consum de verdures i hortalisses que ens aportin fibra o que tinguin acció específica al fetge, com els espàrrecs verds o les mongetes verdes.

I sobretot, fer activitat física!, perquè ajuda a regular els nivells de colesterol de manera natural.

Si no en coneixies les seves característiques, ara com a mínim ja pots explicar als teus companys com poden diferenciar els tipus de colesterol existents i eliminar mites! Suprimir el colesterol al 100% de l'alimentació no és bo, així que sigues responsable i, en el cas de consumir aliments amb nivells de colesterol alt, opta sempre per productes de qualitat i proximitat!

el colesterol

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD