Consumeixes suficient quantitat de ferro? Vols teure-li el màxim partit nutritiu a un plat de llenties? Avui et donem les claus per millorar l'absorció de ferro i evitar així possibles deficiències d'aquest mineral en el teu organisme.
El ferro (Fe) és el micromineral o oligoelement més abundant del nostre organisme (els oligoelements són els tipus de minerals que consten en el nostre organisme en quantitats infinitesimals). Millora l'absorció del ferro!
El 30% del total de Fe és un ferro d'emmagatzematge, el trobem al fetge, la melsa i la medul·la òssia, i és component de l'hemoglobina, la mioglobina i les cèl·lules dels teixits. Com tots els oligoelements, el ferro és indispensable perquè el nostre cos pugui desenvolupar correctament les seves funcions:
Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), la carència de Fe es considera el primer desordre nutricional del món. Pot provocar mala síntesis proteica, deficiència immunitària... i alteracions en l'organisme com l'anèmia ferropènica, alteracions a la pell, ungles i cabell, o astènia.
Depenent de cada persona, les necessitats diàries de ferro oscil·laren entre els 8 i 11 mg. Tot i això, la seva ingesta hauria d'augmentar-se en dones degut a la menstruació, en homes esportistes, i fins i tot doblar-ne la quantitat si es tracta de dones esportistes (de 20 a 25 mg diaris).
La deficiència de ferro és més freqüent en dones a causa de la pèrdua menstrual, i es tracta d'un tema que pot ser recorrent si no es manté una alimentació equilibrada. Per això és tan important saber que certs aliments poden potenciar o disminuir l'absorció d'aquest mineral, sobretot si es tracta de ferro d'origen vegetal.
Per millorar l'absorció de ferro, sobretot de ferro "no hemo" o ferro suplementat, s'aconsella consumir-lo conjuntament amb aliments que continguin Vitamina C (o àcid ascòrbic), E i B6, ja que ajuden a transformar aquest tipus de ferro "no hemo" en estat fèrric, que és la forma com serà absorbit a través de l'intestí per nodrir l'organisme.
De la mateixa manera que trobem aliments que en faciliten l'absorció de ferro, també existeixen aliments inhibidors que la dificulten: els tanins (te, cafè), el clor, l'alcohol, l'excés de fibra, els carbonats, fosfats i oxalats, poc àcid estomacal o consum d'antiàcids, i deficiència de Vitamina C.
Si vols treure el màxim partit nutritiu als aliments que t'aporten ferro, com les llenties o els cigrons que et tenim sempre a punt per emportar i menjar, opta sempre per acompanyar-les amb algun aliment que t'aporti Vitamina C per facilitar-ne la seva absorció, com un suc de taronja, i no amb un te o cafè! ;) Millora l'absorció del ferro!
També et pot interessar:
AVÍS IMPORTANT
Horaris especials de Nadal 2020
Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:
Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.
Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.