ELS HIDRATS DE CARBONI EN L'ALIMENTACIÓ

18 juny 2020

Els Hidrats de Carboni en l'alimentació

Els Hidrats de Carboni, també coneguts com a glúcids, són la font d'energia més important per a l'organisme. N'existeixen diversos tipus, i hem d'aprendre a distingir entre els més saludables o de més qualitat, i els que no ho són tant. A més de saber classificar-los, també us deixarem alguns exemples que podeu trobar a la nostra web per si us entra gana.

Per tal que tota alimentació sigui saludable, ha de contenir una quantitat adequada dels anomenats nutrients fonamentals: els macronturients i els micronutrients. Els hidrats de carboni en l'alimentació formen part d'aquest primer gran grup, els macronutrients, juntament amb les proteïnes i els greixos, però la quantitat que necessitem ingerir-ne és major.

El nostre cos absorbeix els nutrients que ens aporten els glúcids en forma de glucosa, que és el resultat final del procés digestiu i la manera en com les cèl·lules reben l'energia pel seu correcte funcionament. A més de proporcionar-nos energia, els hidrats de carboni també són imprescindibles pel cervell i el sistema nerviós. Així doncs, tenen una funció energètica i plàstica.

Segons la rapidesa d'absorció que tenen en l'organisme, els podem classificar en dos grups:

• Simples o monosacàrids: Són els més senzills i, per tant, els que s'absorbeixen més ràpidament. Els més comuns són la glucosa (es troba a les cèl·lules de l'organisme), la fructosa (sucre de la fruita i la mel) i la galactosa (es troba als vegetals).
• Compostos: Hidrats de carboni d'absorció lenta. Podem classificar-los entre:

Disacàrids: Estan compostos de sucres simples. El cos els ha de convertir en monosacàrids abans de ser absorbits. Ho són la sacarosa o sucre comú obtingut de la remolatxa i el sucre de canya; la lactosa o el sucre de la llet, i la maltosa o sucre que es troba en alguns vegetals com l'ordi o llavors germinades. Polisacàrids: Són els hidrats de carboni en l'alimentació més complexes i els més importants per a la nutrició. Els més importants són el midó (cereals, llegums ), que s'obté gràcies a la cocció d'aquests aliments; el glucogen (es troba als aliments d'origen animal), i les fibres: cel·lulosa, hemicel·lulosa, pectines, gomes...

La OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana una ingesta d'hidrats de carboni d'entre el 55 i el 65% per a l'energia total diària. D'aquest percentatge, tan sols un 10% hauria d'estar format a partir de sucres simples.

Els hidrats de carboni per l'alimentació són imprescindibles per proporcionar l'energia necessària pel correcte desenvolupament de les funcions vitals. Ara bé, sabent que els HC d'absorció lenta ens proporcionen aquesta energia de forma gradual, optarem per escollir glúcids complexes com els polisacàrids i que podem trobar, per exemple, a les receptes amb llegums de Carnisseria Nadal.

Segueix-nos a les Xarxes Socials i aprofita els sortejos!

Comparteix-ho amb els teus!

           

Registra't i rebràs ofertes, novetats i consells pràctics!

  REGISTRAR-SE  

 

Repartim a domicili a: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Sarrià de Dalt, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Campdorà, Vilablareix, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Quart i Fornells de la Selva. També a la zona de Barcelona! Consultar condicions

Els últims articles del blog

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

8 febr. 2021

Recepta de coca de llardons

1 febr. 2021

3 idees de receptes amb mandonguilles

Segueix-nos a les xarxes socials i aprofita els sortejos!   Anar a l'Instagram   →  

Anar a l'Instagram →
 @nadal_artesans a l'Instagram!
El proper dia 5 de març començarem amb
el servei a domicili
T'ho portem a casa per només 1,95€ Consulta localitats

AVÍS IMPORTANT

Horaris especials de Nadal 2020

Servei a domicili tots els dimecres, dijous i divendres de 16:30 a 20:30 a excepció de:

Dimarts 22 de desembre
Fem també servei a domici de 16:30 a 20:30 h.

Dijous 24 de desembre, dijous 31 de desembre i dimarts 5 de gener
Totes les botigues obertes de 9 a 15 h. A la tarda tancat. Servei a domicili també de 9 a 15 h.

  D'ACORD